Tagliatelle s orechovým pestom
Príprava: 10 minút, pre 4 osoby
Ingrediencie:
• 2 zväzky bazalky
• 1 malý strúčik cesnaku
• 20 g vlašských orechov
• 50 g nastrúhaného parmezánu
• 50 ml oleja z vlašských orechov
• Soľ
• 360 g cestovín

Postup:
1. Umyte a osušte bazalku.
2. V mixéri rozmixujte bazalku, cesnak, vlašské orechy, parmezán, olej z vlašských orechov a soľ.
3. Cestoviny uvarte v osolenej a vriacej vode podľa návodu na obale.
4. Cestoviny zmiešajte s orechovým pestom, ozdobte kúskami vlašských orechov a pokvapkajte orechovým olejom.
5. Podávajte s pohárom dobrého vínka
Jesenný mrkvovo-orechový koláč
Príprava: 30 minút, pečenie: 70 minút, pre 8-10 osôb
Ingrediencie:
• 500 g mrkvy (5 stredných mrkiev)
• 200 g jabĺk (1 veľké jablko)
• 200 g trstinového cukru
• 200 ml makového oleja
• 150 g špaldovej múky
• 220 g mletých vlašských orechov
• 4 vajcia
• ½ lyžičky soli
• ½ sáčku kypriaceho prášku do pečiva
• 1 lyžička sódy bikarbóny
• 1 lyžička mletého zázvoru
• 1 lyžička mletej škorice
• hrozienka
• kôra z citróna v bio kvalite
• soľ

Postup:
1. Rúru predhrejeme na 180°C. Formu na pečenie o priemere 22 cm vymažeme maslom a hrubou múkou.
2. Vajcia vyšľaháme s trstinovým cukrom do peny a prilejeme makový olej. Prisypeme múku, mleté vlašské orechy, štipku soli, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu a zázvor.
3. Pridáme najemno postrúhanú mrkvu, jablko, hrozienka a kôru z citróna a dobre premiešame.
4. Cesto vylejeme do vymastenej formy a pečieme na 150°C cca 70 minút.
Cviklové carpaccio s kozím syrom
Príprava: 10 minút, pre 4 osoby
Ingrediencie:
• 1 veľká cvikla (2-3 menšie)
• kozí syr
• 2 PL balzamikového octu
• 2 PL makového oleja
• tekvicové semienka
• slnečnicové semienka
• soľ
• čierne korenie

Postup:
1. Cviklu uvaríme domäkka, necháme vychladnúť, olúpeme a nakrájame na tenké plátky.
2. Plátky cvikly poukladáme na tanier, ochutíme balzamikovým octom, makovým olejom, soľou a čiernym korením.
3. Cviklové carpaccio ozdobíme kozím syrom a tekvicovými semienkami, poprípade listovým šalátom alebo rukolou a necháme odležať v chladničke niekoľko hodín, najlepšie cez noc.
Kráľovská bábovka
Príprava: 10 min, pečenie: cca 60 min pre 10 osôb
Ingrediencie:
• 6 vajec
• 300 g práškového cukru
• 200 ml orechového oleja
• 200 ml vody
• 300 g polohrubej múky
• 3 lyžice kakaa
• ½ sáčku kypriaceho prášku do pečiva

Postup:
1. 6 žĺtkov vyšľaháme s 300 g práškového cukru do peny.
2. Striedavo pridávame 200 ml orechového oleja a 200 ml vlažnej vody.
3. Zo 6 bielkov vyšľaháme sneh.
4. Vyšľahaný sneh pridáme do žĺtkovej hmoty.
5. Pridáme 300 g polohrubej múky a ½ sáčku kypriaceho prášku do pečiva.
6. Do polovice zmesi pridáme na záver 3 lyžice kakaa.
7. Do vymastenej bábovkovej formy lejeme striedavo svetlé a tmavé cesto.
8. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 60 minút pri 150°C.
Figový šalát s orechmi a kozím syrom
Príprava: 10 minút, pre 4 osoby
Ingrediencie:
-
Šalát (napr. rímsky šalát, špenát, endívia, lollo rosso, červená čakanka)
-
4 figy
-
kozí syr
-
1 hruška
-
hrsť vlašských orechov
-
4 PL oleja z vlašských orechov
-
2 PL balzamikového octu
-
½ strapca hrozna
-
soľ
-
čierne korenie

Postup:
1. Šalát dôkladne umyjeme a osušíme, nakrájame na menšie kúsky.
2. Figy rozštvrtíme a hrušku nakrájame na malé kúsky.
3. Na šalát poukladáme nakrájané figy, hrušku, hrozno, kozí syr a vlašské orechy.
4. Šalát ochutíme balzamikovým octom, orechovým olejom soľou a čiernym korením.
5. Podávame s bagetkou alebo hriankami.