Tagliatelle s orechovým pestom

Príprava:  10 minút, pre 4 osoby


Ingrediencie:  

•    2 zväzky bazalky
•    1 malý strúčik cesnaku
•    20 g vlašských orechov
•    50 g nastrúhaného parmezánu
•    50 ml oleja z vlašských orechov
•    Soľ
•    360 g cestovín

Postup:
1.    Umyte a osušte bazalku.
2.    V mixéri rozmixujte bazalku, cesnak, vlašské orechy, parmezán, olej z vlašských orechov a soľ.
3.    Cestoviny uvarte v osolenej a vriacej vode podľa návodu na obale.
4.    Cestoviny zmiešajte s orechovým pestom, ozdobte kúskami vlašských orechov a pokvapkajte orechovým olejom.
5.    Podávajte s pohárom dobrého vínka 

Jesenný mrkvovo-orechový koláč 

Príprava:  30 minút, pečenie:  70 minút, pre 8-10 osôb


Ingrediencie:  

•    500 g mrkvy (5 stredných mrkiev)
•    200 g jabĺk (1 veľké jablko)
•    200 g trstinového cukru
•    200 ml makového oleja
•    150 g špaldovej múky
•    220 g mletých vlašských orechov
•    4 vajcia
•    ½  lyžičky soli
•    ½  sáčku kypriaceho prášku do pečiva
•    1 lyžička sódy bikarbóny
•    1 lyžička mletého zázvoru
•    1 lyžička mletej škorice
•    hrozienka
•    kôra z citróna v bio kvalite
•    soľ 

Postup:
1.    Rúru predhrejeme na 180°C. Formu na pečenie o priemere 22 cm vymažeme maslom a hrubou múkou.
2.    Vajcia vyšľaháme s trstinovým cukrom do peny a prilejeme makový olej. Prisypeme múku, mleté vlašské orechy, štipku soli, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu a zázvor.
3.    Pridáme najemno postrúhanú mrkvu, jablko, hrozienka a kôru z citróna a dobre premiešame.
4.    Cesto vylejeme do vymastenej formy a pečieme na 150°C cca 70 minút.

Cviklové carpaccio s kozím syrom

Príprava:  10 minút, pre 4 osoby


Ingrediencie:  

•    1 veľká cvikla (2-3 menšie)
•    kozí syr
•    2 PL balzamikového octu
•    2 PL makového oleja
•    tekvicové semienka
•    slnečnicové semienka
•    soľ
•    čierne korenie

Postup:

1.    Cviklu uvaríme domäkka, necháme vychladnúť, olúpeme a nakrájame na tenké plátky.
2.    Plátky cvikly poukladáme na tanier, ochutíme balzamikovým octom, makovým olejom, soľou a čiernym korením.
3.    Cviklové carpaccio ozdobíme kozím syrom a tekvicovými semienkami, poprípade listovým šalátom alebo rukolou a necháme odležať v chladničke niekoľko hodín, najlepšie cez noc.

Kráľovská bábovka   

Príprava:  10 min, pečenie: cca 60 min pre 10 osôb


Ingrediencie:  

•    6 vajec
•    300 g práškového cukru
•    200 ml orechového oleja
•    200 ml vody
•    300 g polohrubej múky
•    3 lyžice kakaa
•    ½ sáčku kypriaceho prášku do pečiva

Postup:

1.     6 žĺtkov vyšľaháme s 300 g práškového cukru do peny.
2.    Striedavo pridávame 200 ml orechového oleja a 200 ml vlažnej vody.

3.    Zo 6 bielkov vyšľaháme sneh.

4.    Vyšľahaný sneh pridáme do žĺtkovej hmoty.

5.    Pridáme 300 g polohrubej múky a ½ sáčku kypriaceho prášku do pečiva.

6.    Do polovice zmesi pridáme na záver 3 lyžice kakaa.

7.    Do vymastenej bábovkovej formy lejeme striedavo svetlé a tmavé cesto.

8.   Pečieme vo vyhriatej rúre cca 60 minút pri 150°C.

Figový šalát s orechmi a kozím syrom  

Príprava:  10 minút, pre 4 osoby

Ingrediencie:  

  • Šalát (napr. rímsky šalát, špenát, endívia, lollo rosso, červená čakanka)

  • 4 figy

  • kozí syr

  • 1 hruška

  • hrsť vlašských orechov

  • 4 PL oleja z vlašských orechov

  • 2 PL balzamikového octu

  • ½ strapca hrozna

  • soľ

  • čierne korenie

Postup:

1.      Šalát dôkladne umyjeme a osušíme, nakrájame na menšie kúsky.

2.      Figy rozštvrtíme a hrušku nakrájame na malé kúsky.

3.      Na šalát poukladáme nakrájané figy, hrušku, hrozno, kozí syr a vlašské orechy.

4.      Šalát ochutíme balzamikovým octom, orechovým olejom soľou a čiernym korením.

5.      Podávame s bagetkou alebo hriankami.